maandag 7 januari 2013

De dino-gekte op doek + tips voor een geslaagd kleuterschilderij

Onze 3-jarige zoon heeft de dino-gekte te pakken. Vreemd vind ik het, hoe zo'n lelijke, enge beesten zo'n obsessie kunne zijn voor kleine jongetjes (ik ken geen enkel dino-gek meisje, jullie wèl ?).

Met een dino-fobe moeder en een dino-negerende zus, hadden wij quasi niets in huis om zoonlief zijn honger naar dino-kennis te stillen.

Gelukkig is daar zo iemand als 'grote neef' die zo'n 7 jaar geleden een onwijs dino-gekke fase heeft doorgemaakt. Dus werden daar de plastieken engerds en dino-weetjesboeken (het boek uit de reeks van kididoc is een èchte aanrader) van onder het stof gehaald en kwamen die onze richting uit. Handig. :-)

* * *

Toen vorige zaterdag een knutseluurtje aanbrak (ontzettend ontspannend uurtje voor de mama, oh ja ;-)) moèsten en zouden er dino's gemaakt worden.


Kleuter-knutselinspiratie haal ik nogal wel eens uit het boek van Fiona Watt.Eenvoudige ideetjes, uit te voeren met gewoon materiaal (je hoeft er dus geen Banier voor te overvallen) en met steevast een leuk resultaat.
Onze verse kunstmuur moest nog wat gepimpt worden, dus werden schildersdoekjes en verf bovengehaald.

 En wàt een toeval dat in het knutselboek een dino-rubriek te vinden was. :-)

Aldus werden twee 'griezelige T-rexen' geboren

èn 2 'staande diplodocussen'
* * *

Mijn simpele tips voor een geslaagd kleuterschilderij zijn:
  • kies zèlf op voorhand een aantal kleuren uit, waarvan je denkt dat ze mooi 'matchen'
  • denk eens 'out of the box' en koop eens - in een meer gespecialiseerde winkel (à la Pipoos) - wat minder gebruikelijke kleurtjes (bijvoorbeeld fluo of pastel - ons fluo-roze is dè hit van de eeuw)
  • laat de kids niet zèlf hun kleurtjes mengen, want ze komen steevast een soortement 'bruin' uit, waar er ècht geen vivig, fris schilderij mee te maken valt
  • probeer eens wat andere verftechnieken uit: stempelen met dingen allerhande, spatten of wat dan ook
  • werk in verschillende 'fases'de kunstwerkjes af, waarmee ik wil zeggen: laat een laag verf opdrogen vooraleer je met een volgend kleur ten aanval laat gaan, kwestie van (nog maar eens) geen ongewenst bruine vlekken te krijgen

Wie nog kan aanvullen met tips en inspiratie, graag ...1 opmerking: