dinsdag 18 december 2012

Kids @ Home #3 - Efficiëntie in de wasplaats

Hoe verwerk je dag-in-dag-uit die bergen vuile was? 

Eenvoudig, door je efficiënte zelve door te trekken tot in de wasplaats:

Je koopt leuke wasmanden, bij voorkeur verschillend van kleur*, en plaatst ze op een - voor elk gezinslid - toegankelijke plaats. 
(*mijn wasmanden zijn nagenoeg identiek, hetgeen de besluitvorming onder puntje 5 (zie hieronder) wel wat bemoeilijkt)



Je traint je gezinsleden in het: 
  1. detecteren van een te wassen kledingstuk
  2. legen van de eventueel aanwezige zak(ken) (o wee degene die het papieren zakdoekje heeft laten zitten)
  3. binnenste buiten keren van het kledingstuk
  4. detecteren van de kleur van het textiel
  5. deponeren in het juiste mandje
Er is een mandje 'wit', een mandje 'licht', een mandje 'fel', een mandje 'donker' en een mandje 'zwart'.

Je kiest een mandje uit (bij voorkeur goed vol), vist er de kookwasjes, de wollekes en zijdekes van tussen, pakt nog even de hardnekkige vlekken aan, en gooit het boeltje in de wasmachine.



Kinderkleertjes stop ik niet graag in mijn droogkast (ze groeien er al snel genoeg uit), dus investeren in een lange waslijn is ook mooi meegenomen.

* * *

Nu nog zoeken naar een efficiënte manier van plooien, strijken en weer in de juiste kleerkast doen belanden, en we krijgen er weer bèrgen vrije tijd bij... (ahumm)

Iemand tips??




8 opmerkingen:

  1. ik doe het op net dezelfde manier!! handig he?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Indeed, Lies. Alleen laten mijn 'gezinsleden' nogal eens wat steekjes vallen bij het kiezen van de juiste mand.

      Verwijderen
  2. 1. Ik denk dat heel veel vrouwen veel te snel wassen. Is het zo erg dat er eens een vlekje zit op kinderkleren ? Die kinderen gaan toch naar school om te spelen ?
    2. Werk er actief aan om die kleren toch zo lang mogelijk proper te houden : Mijn kinderen zijn 4 en 6 en dragen nog een slab om te eten. Zij weten inmiddels : wassen is slecht voor het milieu, slecht voor de kleren (verslijten sneller) en slecht voor het humeur van de mama (belangrijkste argument !)
    3. mijn kinderen dragen bijna uitsluitend t-shirts en fleece pullovers. Strijk ik niet. Als je de t-shirts van iets betere kwaliteit koopt, kun je die van de draad halen en gewoon wat plat trekken en opplooien. Ook jeans broeken van kinderen worden niet gestreken, even in de droogkast en wat wrijven.
    Zo kan je jezelf al heel wat werk besparen...
    Ten tweede

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Veerle, hier wordt ook wel eens met de hand plat gewreven, geplooid om zò weer in de kast te belanden. Hemdjes dragen de jongens hier zelden; wel zie ik graag 'n kraagje onder de truitjes, dus ja, die moeten er wel wat deftig uitzien, hé. Slabbetjes blijf ik hier ook gebruiken, maar op school, tja...

      Verwijderen
  3. Haha! Zalig om te lezen. Ik kan alleen nog maar mijn echtgenoot de les spellen want mijn kinderen zijn nog te klein. Die doet het redelijk goed, de was sorteren. Ik moet zeggen dat ik heel veel fijnwas doe. Zo gaan de kleren van de kinderen nog een rondje mee bij een vriendin of via 2dehands...het enige waar ik me aan stoor is dat ik zoveel kookwas heb: slabbetjes, sportende man, schotelvodden, handdoeken voor afwas,.. Wel meerdere keren per week!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hmmm. Hoe kan je die kookwas beperken? Veel te week leggen, zeker? Dat doe ik in elk geval met mijn witte was, omdat ik vind dat wit er wit moet blijven uitzien en niet van de grauwe. Wel flink van meneer je echtgenoot; de mijne blijft een werkpunt ;-)

      Verwijderen
  4. Bij ons werkt het zo: badkamer is boven, wasmanden staan beneden. Elke ochtend krijgen de jongens de opdracht al hun vuil goed naar beneden te laten vallen (of gooien in het geval van Jonas). Dat vinden ze super... Eens beneden mogen ze alle was in de manden doen. Het sorteren doe ik nog, want dat krijg ik aan geen enkele man in huis aangeleerd. Enige andere werkpunt zijn de zakdoeken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En als er weer eens zo'n zakdoek is meegedraaid, ben je dan ook getik-e-takt om te weten te komen in wiens zak het ding is blijven zitten? Bij mij is dat in elk geval zò, dan kan ik wat gerichter m'n ergernis ventileren... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen